Kemble and Stanley Buildings, Huyton

Client: Knowsley Community College

Value: £7.3m

This project consisted of the design and build of a new three storey annexe, the Kemble Building along with refurbishment of the existing Stanley Building at Knowsley Community College’s occupied campus on Stockbridge Lane in Huyton.

The vacant site, originally incorporated Christ The King which was built as a PFI BSF school. The secondary education facility suffered falling attendances and was closed in 2013. Knowsley Community College (KCC) acquired the site and, with capital financial support from the Skills Funding Agency, has redesigned and utilised the existing accommodation along with the creation of a new annexe.

Sustainable and striking, the new Kemble Building, features classrooms, science rooms, storage, changing areas, toilets and circulation areas, vending and social spaces. An entire floor is dedicated to Supported Living and includes sensory rooms, independent living centres and specialised classrooms. Individually zoned and with full disabled access throughout, this 3134m²  environmentally friendly annexe comprises practical and workshop space co-located within teaching rooms using the latest technology and subdivision capabilities to allow for future changes in use and demand.

BREEAM rated Very Good, this linear oblong structure is constructed with a primary steel frame and a metal deck roof system. External wall panels are a mixture of brickwork and stack bonded block work with cedar cladding and white render. Black glazed blocks with red rainscreen cladding feature on each gable. Large full height glazed windows allow natural light to beam into the building with individually zoned and controlled energy efficient lighting. Second floor windows open for natural ventilation and an environmentally controlled boost system is installed to stop overheating.

Providing a centre for learning which hosts a new home for KCC fm Live and the Lee Stafford Academy salons, the existing 9673m², Stanley Building was remodelled and refurbished. The three storey facility also incorporates classrooms, recording studios, music practice rooms, performance theatre, creative media laboratories with photo processing, film and lighting booths and photography room. An art department featuring a printing press, potters wheels and kiln also share the building with a gym and fitness suite, Bistro restaurant, catering and pastry kitchens and offices for the management team.  Located on the ground floor within the spacious atrium are a coffee outlet, social space and the Learner Services centre which offers information, advice and guidance to students. 

The 50 week project was handed over to the client six weeks earlier than the anticipated completion date.