Timekeepers Square, Salford

Client: English Cities Fund

Value: £5.7m

This award winning Timekeepers Square residential project involved the construction of six terraces incorporating 36 two, three and four bedroom townhouses for English Cities Fund (ECf) as part of a regeneration scheme of Chapel Street in Central Salford.

Adjacent to the Grade II listed St Philip’s Church and opposite Salford Cathedral, the contemporary city centre development is an open and spacious communal courtyard. St Philip’s Walk, a pedestrian boulevard, features an iconic sycamore structure and seating areas with planted beds enhancing the public realm for all residents adding value to the local area.

Blending in with the urban setting and existing Georgian buildings, some of these sympathetically designed high specification residences include roof top terraces and rear gardens with private parking for all properties.

Internally, the georgian terraces offer large open planned lounges, stylish Siematic fitted kitchens with integrated appliances with under the counter lighting and breakfast bar. High quality finishes feature throughout the properties benefiting from natural light and modern in appearance.

ECf is a joint venture between Muse Developments, Legal & General and the Homes & Communities Agency in conjunction with Salford City Council.

Adding to the heritage of the conservation area, Timekeepers Square has won numerous awards:

  • Manchester Society of Architects Awards 2015 – Winner Best Unbuilt Residential Project
  • Housing Design Award 2016 – Shortlisted
  • Manchester Society of Architects Awards 2017 – Winner Best Built Residential Project
  • Manchester Society of Architects Awards 2017 – Shortlisted for Building of the Year
  • The Sunday Times British Homes Awards 2017 – Shortlisted for Development of the Year.

Contributing to and helping the local community, we donated some paving materials to the Cathedral School of St Peter and St John which were utilised to create a new parking bay for the school minibus. At the adjacent St Philip’s Church, we relocated some salvaged park benches, stabilised railings and replaced some failed roofing felt to the basement of the church.