Booths Supermarket

Houghton Parkhouse

John Turner was awarded the design and build of a bespoke steel frame supermarket shell including service yard, access road modifications, extensive car park, landscaping and footpaths. The works also included forming back of house areas, storage space, plant rooms and w/c facilities for staff and customers.

The supermarket shell was constructed on a brownfield site where redundant buildings were demolished and pile foundations were required due to the poor bearing capacity of the ground. An insulated insitu ground slab with pile caps and ground beams completed the foundations. Service ducts and refrigeration trenches were cast into the foundations with access points for maintenance and ease of installation.

A mezzanine floor, serviced by two lifts for goods and pedestrians, was constructed and the lift shafts were built in structural blockwork. The internal skin of the external envelope and partitions were also constructed in fair face blockwork.

The building facade utilised locally sourced stone and slate satisfying the responsible sourcing of materials category. Other envelope treatments included metal composite cladding, render and aluminium powder coated windows, curtain walling and supermarket entrance.

The existing hard landscaped areas and car parking were remodelled with retaining walls and a paved, soft landscaped and illuminated pedestrian link was formed.

A new concrete service yard was created to the rear of the structure and screened with acoustic panels and walls to contain traffic noise, giving privacy and security to the retailer.

A Considerate Constructors score of 33 was awarded gaining further BREEAM credits. The project achieved a high level of recycling and the collated data from our supply chain partner confirmed 97.58% was attained.

Client: Houghton Parkhouse

Value: £1.7m

Our client’s responses

” John Turner has won a number of tenders at Edge Hill University and has been consistently successful in completing high quality projects, on programme and on budget. “

” I would like to express our sincere thanks and appreciation to your entire team who were responsible for delivering such a successful project. We would especially like to recognise the dedication and commitment your team gave the project which was completed with minimal disruption to our hospital functions. ”

” The project has been a real success and this is due to the professional and well organised manner in which John Turner’s staff conducted themselves. There was excellent communication with a priority for safeguarding the pupils and staff at all times. “

” It is extremely refreshing to know that the enthusiasm, professionalism, dedication and humour is still available in the right proportions to make things happen in the construction industry. What is most pleasing is that at all times, the requirements of the Client and Church of England Pensions Boards as the end-user was paramount. Collectively, we have achieved completion on time, a building within budget and in some areas exceeded the client’s expectations. “

” Just a line to express my thanks and appreciation of your sterling efforts to secure the completion of this project within the agreed programme. I am impressed by both the attitude and approach of your organisation. Thanks once again on behalf of my colleagues and the clinical staff with whom you developed a true spirit of co-operation under difficult circumstances. “

1907

Established

15 +

Years RoSPA Accredited

Over 130

Directly Employed Trade Operatives