Ewings Building Student Residence

University of Manchester

John Turner Construction was awarded this ground-breaking decarbonisation project which involved the extensive refurbishment of the University of Manchester’s Ewings building, situated within the Victoria Park Conservation Area. The building was taken back to shell and remodelled, with all the building services being replaced.

The project involved the safe removal and replacement of all asbestos materials, including ceiling tiles and Artex surface coatings. Comprehensive refurbishment was carried out across the accommodation, encompassing bedrooms, bathrooms, kitchens and communal areas.

Key refurbishment works included the replacement of external doors, windows, curtain walling and roof finishes, the installation of internal and external wall insulation together with the construction of a three-storey extension and associated external works.

The extension comprises of a ground-floor water tank room, bedroom spaces on the first floor and a second-floor plant room. This enhanced plant room allows for quicker water heating, reducing wastage while optimising energy efficiency and heat retention.

Aligned with the University’s commitment to achieving net zero emissions by 2038, we replaced the gas-fired heating systems with electric systems powered by the University’s offsite renewable photovoltaic energy farms. Additionally, solar thermal heating and air source heat pumps were integrated into the project. To boost energy efficiency, the building was externally super-insulated and all windows and doors were upgraded to triple-glazed units, combining timber and aluminium for maximum performance.

Completed on schedule in early September, ahead of the new academic year, this eight-month project was successfully delivered during term time. John Turner Construction implemented strategies to manage the live campus environment, safeguard trees and maintain clear communication with stakeholders, minimising disruption to students and staff.

In recognition of our efforts, the University of Manchester presented John Turner Construction with their Environmental Sustainability Award for this project.

Client: University of Manchester

Our client’s responses

” John Turner has won a number of tenders at Edge Hill University and has been consistently successful in completing high quality projects, on programme and on budget. “

” I would like to express our sincere thanks and appreciation to your entire team who were responsible for delivering such a successful project. We would especially like to recognise the dedication and commitment your team gave the project which was completed with minimal disruption to our hospital functions. ”

” The project has been a real success and this is due to the professional and well organised manner in which John Turner’s staff conducted themselves. There was excellent communication with a priority for safeguarding the pupils and staff at all times. “

” It is extremely refreshing to know that the enthusiasm, professionalism, dedication and humour is still available in the right proportions to make things happen in the construction industry. What is most pleasing is that at all times, the requirements of the Client and Church of England Pensions Boards as the end-user was paramount. Collectively, we have achieved completion on time, a building within budget and in some areas exceeded the client’s expectations. “

” Just a line to express my thanks and appreciation of your sterling efforts to secure the completion of this project within the agreed programme. I am impressed by both the attitude and approach of your organisation. Thanks once again on behalf of my colleagues and the clinical staff with whom you developed a true spirit of co-operation under difficult circumstances. “

1907

Established

19

Years RoSPA Accredited

Over 130

Directly Employed Trade Operatives